بی‌شک اگر بخواهیم سخت‌ترین مباحث پزشکی را برای دوران عمومی بنویسیم، یکی از آن‌ها اختلالات سدیم و آب است.

و ترسناک است که بسیار بسیار با آن سر و کار داریم. منظورمان فقط اختلالات نیست – که هایپوناترمی شایع‌ترین اختلال الکترولیتی در بیمارستان است و بیش از ۲۰ درصد بیماران درگیر می‌شوند.

بلکه هر بار که برای بیمار یک مایع تجویز می‌کنیم (همان “سرم‌درمانی” که به غلط جا افتاده است)، در این زمینه مداخله‌ای انجام داده‌ایم.

معمولاً به گونه‌ای می‌شود که عمده افراد بیخیال یاد گرفتن این موضوع می‌شوند و کم کم از آن دل‌زده خواهند شد. موضوعی که یکی از قشنگ‌ترین قسمت‌های پزشکی است.

اولین طعم تلخ این قسمت، در برخورد با فیزیولوژی کلیه چشیده شده است. آن خاطره به همراه ما آمده و در دوران بسیار فشرده پاتوفیزیولوژی، معمولاً حس بد نفهمیدن آب و الکترولیت و اسید و باز، به آن اضافه می‌شود. دورانی که فرصت نیست تا این مباحث به شکل مبسوط تدریس شوند.

آن هم مبحثی مثل سدیم. مبحثی مبسوط – آن‌قدر که با قرض گرفتن جمله معروف اسلر می‌توانیم بگوییم: آن که سدیم را بفهمد، کلیه را فهمیده است.

طبیعی است تدریس فشرده و در این فرصت کم، لذت فهمیدن را می‌گیرد و صرفاً حس ناخوشایند بر جای می‌گذارد.

قرار است این را بشکنیم. به عنوان اولین قدم، کنار همدیگر این فصل را بخوانیم و خط به خط آن را باز کنیم.

آن وقت می‌بینید که چقدر این مباحث که فشرده نوشته شده، در کنار فشردگی، شیرین هستند.

کارگاه آب و سدیم، جمعه ۹ تا ۱۲ صبح، در تاریخ ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳ برگزار می‌شود. محل برگزاری اسکای‌روم است و لینک آن برای کسانی که تمرین درس را حل کنند، روز قبل از کارگاه، ایمیل خواهد شد و در همین پست – فقط برای کسانی که تمرین را حل کرده‌اند – نمایش داده خواهد شد.

کارگاه رایگان است و برای کامنت گذاشتن، نیازی نیست حتماً عضو ویژه مدرسه پزشکی باشید.

از دانشجویان علوم پایه تا هر مقطع بالینی می‌توانند شرکت کنند. در این سه ساعت، صفحات کتاب را خط به خط بررسی خواهیم کرد. با توجه به فشردگی مطلب و سخت بودن هایپوناترمی، تمرکز بر این مبحث خواهد بود.

تمرین و مشارکت در بحث

تجربه شما در خواندن این مبحث چطور بوده است؟ در کدام نقطه بوده که گیر کرده‌اید؟ درک کدام قسمتش به نظر شما سخت‌تر بوده؟ روش شما برای یادگیری این مبحث تاکنون چه بوده است؟ کتاب؟ جزوه؟ فیلم‌های کمک‌آموزشی؟ یا روشی دیگر؟

سؤال را با توجه به مقطع فعلی خود لطفاً جواب بدهید. دانشجویان علوم پایه می‌توانند از تجربه‌ی فیزیولوژی کلیه بگویند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.

104 کامنت در نوشته «سدیم و آب | تمرین خواندن تکست‌بوک»

  1. سلام وقتتون بخیر
    من استیجر هستم ، از دوران علوم پایه این مفهموم برام ناملموس بود ، هر بخش از نفرون چه سلوهایی دارن ، کجا ترشح میشه کجا باز جذب میشه ، چه ماده یا الکترولیتی جابه‌جا میشه ، ما به ازای این جابه‌جایی توی غشای بازال چه اتفاقی میوفته ، نقش پمپ سدیم پتاسیم و … کلاس های مجازی کم کیفیت هم مزید بر علت شد 🙂 استاد ما از کتابی بجز گایتون تدریس میکردن که الان حضور ذهن ندارم ایمشو ، ولی همون موقع سعی میکردم به موازات کلاس ، گایتون رو بخونم و خب رفرنس ها یه سری جزئیات متفاوت داشت که وسواسم باعث شد بعد از اون کلا برم سراغ جزوه …
    توی مقطع فیزیوپات اساتید اونطور که باید و شاید روی اختلالات سدیم پتاسیم وقت نذاشتن ، یه سری کلیات بالینی که مثلا مریض اومده با سدیم زیر ۱۳۵ اقدامات یا بالای ۱۴۵ حالا چه اقدامی انجام بدیم رو گفتن و به قول شما این مبحث سنگین واقعا زمان بیشتری میطلبید ولی مثلا استادمون برای موضوعات UTI یا سنگ کلیه زمان بیشتری گذاشتن
    توی مقطع استیجری هم واقعا بیشتر روی درمان و منیج اون وقت میذاشتن بدون اینکه بخوان فیزیوپاتولوژی اون رو شرح بدن و ما از این اختلالات الکترولیت فقط یسری فرمول و اقدامات کلی میدونیم که مطمئنم با ورود به مقطع اینترنی یکی از چالش هام این میشه که از یک مریض به مریض دیگه ، اون کلیات و قانون ها جواب نمیدن! و من تازه باید بیوفتم دنبال اینکه فیزیوپاتولوژی این اختلال چیه ، مکانیسمای اصلاحی بدن چی هستن در مواجهه با این اختلال و چرا برای این مریض اون مکانیسما کار نکردن که الان نیاز به مداخله درمانی پیدا کرده 🙃

    در اخر خیلی خیلی ازتون ممنونم بابت این کلاسی که دارین برگزار میکنین 🙏🏻

  2. سلام وقت بخیر من مقطع فیزیوپات هستم اما هنوز کورس نفرو رو نگذروندم .
    اگر ایرادی نداره سوال هارو راجع به فیزیولوژی کلیه پاسخ میدم

    اگر بخوام به طور کلی بگم من فیزیولوژی کلیه رو دوست داشتم و از خوندنش لذت می بردم هرچند که حجم زیادی داشت طوری که من در طول ترم فقط دو فصل اول کتاب رو تونستم بخونم و مابقی از جزوه استفاده می کردم ، هرچند اگر جایی ایراد داشتم به کتاب مراجعه می کردم.

    بیشترین چالش من اون جایی که خوب متوجه اش نشدم مربوط به بحث جریان معکوس افزاینده می شد و مباحث اسید و باز واقعا درکشون برام چالش بر انگیز بود

    برای فهمیدنشون بیشتر از کتاب استفاده کردم هر چند به نظرم اون طور که باید و شاید متوجه اش نشدم

    به طور کل برای درس فیزولوژی کلیه از جزوه و کتاب استفاده کردم ‌.

  3. سلاام
    راجع به سوال اول تمرین، حقیقتش خوندن این مبحث هیچ‌وقت برام آسون نبوده. خصوصا اینکه زمان مصروف برای هر صفحه کتاب هم خیلی زیاد می‌شد. در مورد سوالات بعدی باید بگم چالش اصلی من با این مبحث از زمان فیزیوپاتولوژی تا امروز که در مقطع کارآموزی هستم، پیشروی کند متن کتاب، فراموشی مطالب و استفاده کاربردی از اون بوده. فرضا من یه تعداد صفحه رو خوندم. حالا که در محیط بالینی قرار می‌گیرم، از کجا باید شروع کنم؟ در بیماران بخش جنرال، چه چیزی باید ذهنم رو به سمت این اختلالات ببره زمانی که هنوز از پاراکلینیک استفاده‌ای نکردم؟ در مورد منبع هم، سعی کردم متن هریسون رو در کنار تعدادی تست تمرینی پیش ببرم اما همونطور که گفتم، محدودیت زمان وجود داشت و داره. چیزی که بی‌نهایت عذاب‌دهنده است :”)

  4. سلام، من به طور عمومی در درکش مشکلی نداشتم و از ابتدا که با فیزیولوژی مایعات شروع شد مبحث برام بسیار شیرین بود. برای بالین هم از تکست بوک های متعدد استفاده کردم. هاریسون دید بالینی کمی به من داد ولی مبحث پتاسیم توی سیسیل گلدمن خیلی کاملتر بیان شده بود، سدیم در اکسفورد.

  5. سلام
    پروسه مطالعه این مبحث از هریسون برای من به طور کلی بخاطر فشردگی مطالب زمان‌بر بود و وسواسی که در خوندن تکست دارم باعث میشد تو هر سشن مطالعه خیلی کم بتونم پیش برم و هر بار لازم باشه یه مرور سریع به مطالب قبلی داشته باشم، قسمت خاص ش از نظرم سخت‌تر نبود. به غیر از تکست اصلی از ویدیو های cme harvard internal medicine intensive review و تست های کتاب Harrison’s review و سوالات دستیاری کمک گرفتم.

  6. سلام و وقت‌بخیر؛
    تجربیاتی که در پائین می‌نویسم، تجربیات من تا مقطع فعلی بنده یا اکسترنی هست؛
    صادقانه اولین برخورد من با این مبحث که در مقطع فیزیوپاتولوژی بود چندان جالب پیش نرفت و به هیچ وجه نتونستم آنطور که باید ارتباط برقرار کنم! و نهایتا تصمیم گرفتم کل مبحث آب و الکترولیت رو برای امتحان نفرولوژی حذف کنم!!
    بعد از گذشت یکسال، مجددا در بخش استاجری داخلی با این مبحث مواجه شدم که این بار کمی تلاش کافی بود تا بتونم یک سری اصول کلی رو درک و برای خودم به یادگار ببرم!
    و خب طی سومین برخورد بود که تونستم کمی عمیق‌تر بشم و ابعاد مختلفش رو بهتر درک کنم.

    در رابطه با این که کدوم قسمت درک سخت‌تری داشت، باید بگم قسمت درمان و قسمت اپروچ به اختلالات (هم سدیم و هم پتاسیم) بود که چالش‌برانگیز بود!

    و روش یادگیری من هم در مواجه‌ی اول جزوه بود که با شکست مواجه شد! در برخورد دوم از ویدئو استفاده کردم که یه کم بهم دید داد! و در سومین برخورد به سراغ کتاب رفتم و تونستم بهتر ارتباط برقرار کنم.

    با تشکر

  7. من قبل از خواندن این مبحث تو فیزیوپات کارگاه اب و الکترولیت مدرسەی پزشکی رو شرکت کردەبودم و برای همین برام یکی از اسون‌ترین کورس‌ها بود طی دورەی فیزیوپات (البته اگه حجم خیلی زیادشو فاکتور بگیریم)
    اما بعدا توی بخش الگوریتم‌ها و اپروچ‌ها یادم نمیومد و برام سخت‌ترین قسمتش این بود
    خصوصا اینکه بعضی از تست‌ها و آزمایش‌های الگوریتم‌ها تو بیمارستان ما موجود نبود و من نمی‌تونستم تحلیل کنم با دیتایی که الان داریم علت اختلال الکترولیتی این کیس چیه
    و تو خوندن خود تکست هم همیشه مشکلم اینه بە علت حجم زیاد تکست بوک اطلاعات تو ذهنم دستەبندی شدە جا نمی‌گیرن و عملا بعد از خوندن چند صفحە مطالب رو با هم قاطی می‌کنم.

  8. سلام وقتتون بخیر
    من برای مباحثی که درکش کمی مشکله برام از فیلم های کمک آموزشی پلتفرم های آموزش آنلاین کمک میگیرم و بعضی اوقات هم از دانشجوهای مقاطع بالاتر سوال میپرسم و از آنها کمک میخوام که مبحثی رو که متوجه نشدم برام توضیح بدن