هر چقدر از اهمیت کبد چرب بگوییم، کم گفته‌ایم. شیوعش آن‌چنان بالا و هم‌چنان رو به افزایش است که بعید است در طبابت روزانه‌مان با آن برخورد نکنیم.

برای همین شناختن آن و بلد بودن چم و خم تشخیص و درمان آن، فارغ از تخصصمان، ضروری به نظر می‌رسد.

روزی نیست که در دست مراجعه‌کنندگان سونوگرافی مبنی بر کبد چرب با گرید فلان نباشد.

در کیسه دارویی بیماران هم داروهایی نظیر لیورگل و دوستانش (livergol, liverheal, livercare و …) زیاد است که به دلیل آنزیم‌های کبدی مختصری افزایش یافته و با تشخیص «کبد چرب» تجویز شد‌ه‌اند.

حرف آخر را همین اول بگوییم: کبد چرب یک بیماری نیست؛ بلکه مجموعه‌ای از بیماری‌ها و شرایط هستند که خود را به صورت تجمع چربی در کبد (hepatic steatosis) نشان می‌دهند. کبد چرب یک بیماری نیست، بلکه یک پاسخ است – پاسخی به مجموعه‌ای از شرایط آسیب‌زا.

تنها یکی از این مجموعه بیماری‌ها همانی است که در بین عموم مردم و جامعه پزشکی به نام کبد چرب و در ارتباط با سندرم متابولیک، دیابت، چاقی و مقاومت به انسولین می‌شناسیم.

مثل خیلی از نام‌گذاری‌ها در دنیای پزشکی، این اسم هم گمراه‌کننده است و باعث می‌شود خیلی از شرایط و بیماری‌ها را نادیده بگیریم. باعث می‌شود به راحتی یک برچسب اشتباه به بیمار بزنیم و یک تشخیص اشتباه بگذاریم.

در چندین سلسه درس ابتدا به اهمیت توجه به کبد چرب، تعریف بیماری و نحوه‌ی تشخیص صحیحش و نهایتاً درمان آن خواهیم پرداخت.

سناریوهای شایع

سناریو‌های بالینی زیر را تصور کنید؛ دوست داریم با در نظر داشتن این سناریوهای شایع با هم جلو برویم:

  • عضوی از فامیل به دلایلی تحت سونوگرافی شکم قرار گرفته است و در آن کبد چرب گرید دو به عنوان یک یافته‌ی اتفاقی گزارش شده است. حال از ما می‌پرسد قدم بعدی چیست و چکار کند؟
  • جوانی به ظاهر سالم به درمانگاه مراجعه کرده است و جواب آزمایشاتی را که تحت عنوان «چکاپ» داده استِ به همراه دارد و در آن‌ها سطح آنزیم alanine transaminase یا ALT، مختصری افزایش یافته و در حد ۶۰ – ۷۰ گزارش شده است. به او چه بگوییم؟
  • فردی آمده و می‌گوید گهگاه مشروبات الکی می‌نوشد و نگران است به کبدش آسیب رسیده باشد. هم‌چنین سرخ‌کردنی هم زیاد می‌خورد و چند نفر از خانواده‌اش هم کبد چرب دارند. چگونه او را ارزیابی کنیم؟ چه آزمایشاتی درخواست بدهیم ؟ آیا نیاز است سونوگرافی انجام دهد؟

و سناریوهای متعدد و مشابه دیگر که حتماً زیاد با آن‌ها مواجه شده‌ایم.

شما به این محتوا دسترسی ندارید

برای مطالعه ادامه این مطلب نیازمند اشتراک ویژه مدرسه پزشکی هستید. خرید اشتراک از طریق صفحه شخصی امکان‌پذیر است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.