اولین قدم برای مدیریت استرس‌مان، یافتن موقعیت‌هایی است که استرس را تجربه می‌کنیم؛ اما قرار نیست همگی استرسورهای یکسانی داشته باشیم.

عمدهٔ راه حل‌های یکسان، اثربخشی کوتاه‌مدتی دارند. برای این‌که بتوانیم ریشه‌تر مسئله را حل بکنیم، باید موقعیت‌های مرتبط با خودمان را بیابیم تا مداخله مؤثرتری انجام بدهیم.

آنالوژی damage control surgery را فراموش نکنیم. این جراحی فعلی قرار است زمان بخرد که اوضاع پایدار بشود تا در فرصتی در آینده جراحی اصلی را انجام بدهیم. اگر به مادر یک پسرک که در خیابان تصادف کرده بگویید «با این‌که جراحی اول ما کاملاً موفقیت آمیز بود اما پسر شما دو روز بعد، هنگام جراحی اصلی فوت کرد»، چه ارزشی دارد که جراحی اول موفقیت آمیز بود؟

در نهایت آن اقدام اصلی نجات‌بخش است که اهمیت دارد. مگر همه را یک‌گونه جراحی کنیم که اقدام استرس‌زدا نیز یکسان باشد؟ این اقدام معمولاً مرتبط با منابع خودمان است و ارزیابی بهتر منابع مورد نیاز است.

مثلاً من اگر در هنگام ارائه بیمار استرس می‌گیرم، روی مهارت‌های ارائه باید کار بکنم و اگر کسی هنگام انجام پروسیجر استرس می‌گیرد – مخصوصاً اگر استادش حضور داشته باشد – باید روی performance anxiety کار بکند. این مسیرها متفاوت هستند. به همین خاطر است که باید این موقعیت‌ها را بیابیم.

داشتن یک دفترچه یادداشت برای نوشتن موقعیت‌های استرس‌زا و آگاهی به آن‌ها می‌تواند نخستین قدم در این مسیر باشد. وارد شدن به بحث اثرات یادداشت کردن خارج از چارچوب این متن است. اکنون نیز قرار نیست آن‌ها را بگوییم. فعلاً به عنوان یک اقدام کوچک (micro-action) صرفاً قرار است از این موقعیت‌ها آگاه بشویم.

گفتن این‌که یک دفترچه یادداشت همیشه به همراه داشته باشید، شاید چندان عملی نباشد. جیب‌های همیشه پر دستیارها جایی برای دفترچه یادداشت نمی‌گذارد. احتمالاً هم از نظر حریم خصوصی چندان با این کار راحت نباشید؛ زیرا احتمال گم شدن در بیمارستان و جا گذاشتنش نیز، کم نیست.

یک پیشنهاد جایگزین داریم. اپلیکیشن How We Feel، یک اپلیکیشن رایگان برای اندروید و iOS است که با همکاری بن سیلبرمن (هم‌بنیان‌گذار Pinterest) و مرکز هوش هیجانی دانشگاه Yaleساخته شده است.

این مرکز را دکتر مارک براکت (Marc Brackett) مدیریت می‌کند که زندگی‌اش را به مطالعه در مورد هیجان‌ها و تنظیم آن‌ها اختصاص داده است. براکت علاوه بر مدیریت مرکز فوق، مشاور فیس‌بوک نیز هست. او که خود در دوران مدرسه مورد زورگیری قرار می‌گرفته (Bullying)، به فیس‌بوک کمک می‌کند که Online Bullying در مورد نوجوانان را به حداقل برساند.

اپلیکیشن How We Feel یک دفترچه یادداشت همیشگی برای حس‌هاست. البته به استرس محدود نیست و شامل ۱۴۴ هیجان مختلف است. توضیح هر کدام را نیز گفته است و ویدیوهای کوتاهی نیز در این مورد دارد. وارد کردن هیجان‌ها (check in) کمتر از ۳۰ ثانیه زمان می‌گیرد.

پیشنهاد ما این است که برای یک مدت، در هنگام استرس – نه همهٔ حس‌ها به شکل هم‌زمان که خسته بشوید – اپلیکیشن را باز کرده و حس و موقعیت را وارد بکنید. خودش محل (خانه، محل کار و …)، افراد دیگر (همکاران، شریک عاطفی و …) و اطلاعاتی مثل میزان خوابیدن را نیز می‌پرسد.

این اطلاعات مخصوص شماست و نه برای فردی دیگر. هر چند می‌توانید انتخاب بکنید که این اطلاعات را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید تا آن‌ها بدانند چه حسی دارید.

قسمت خاص این اپلیکیشن، وارد کردن این حس نیست. بلکه کمک آن به شما در پیدا کردن روند حس‌ها است. پس از چند هفته به شما کمک می‌کند الگوهای تکرارشونده و روند هیجان‌های خود را بیابید. این نخستین قدم، در مدیریت هیجان‌هاست.

دانلود اپلیکیشن

این اپلیکیشن رایگان بوده و نسخهٔ اندروید یا iOS آن را می‌توانید با استفاده از لینک‌های زیر دانلود کنید:


ترتیبی که مدرسه‌ پزشکی برای مطالعهٔ مجموعه درس‌ «مدیریت استرس» پیشنهاد می‌دهد، به صورت زیر است:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.