اکنون پس از شناختن مفهوم انتزاع، دوباره به شکل مدل تصمیم‌گیری در پزشکی نگاه کنیم. تمامی توضیح انتزاع به این خاطر بود که بگوییم در آن خانهٔ نخست (patient presentation)، اگر یک حالت انتزاعی بهتری بگذاریم و فرایند را با آن شروع کنیم، احتمال موفقیت ما بالاتر خواهد رفت و در ادامه این موضوع مهم را بسط خواهیم داد.

هنر ما تبدیل کردن شرح حال، معاینه و روایت بالینی به یک جمع‌بندی انتزاعی مناسب است که به آن problem representation یا طرح مجدد (بازنمایی) مسئله می‌گویند. چرا؟ چون‌که شواهد عملی کافی داریم که بگوییم نحوهٔ طرح کردن یک مسئله بر حل آن اثرگذار است.

اما قبل از مطرح کردن «مجدد» یا «باز»نمایی یک مسئله، در ابتدا اصلاً باید بدانیم که مسئله‌ای وجود دارد و مسئله را پیدا کنیم.

به شکل کلی، با دو نوع مسئله سر و کار داریم: مسئله با تعریف دقیق و مشخص (well-defined problem) و مسئله با تعریف نامشخص و مبهم (ill-defined problem).

یک مسئلهٔ ساده ریاضی مثل ۲+۲ از نوع مسئله‌ای مشخص است. این که بعد از رفتن به شهری دیگر برای شروع تحصیل دستیاری کدام خانه را اجاره بکنم، مسئله‌ای مبهم است. مسائل مبهم معمولاً بیش از یک راه حل “درست” دارند و برای حل کردنشان به مجموعه‌ای از مهارت‌ها نیاز داریم. فکر نمی‌کنیم نیاز باشد که تأکید کنیم بیشتر مسائل در پزشکی، از جنس دومی هستند، نه؟

مسائل در دنیای پزشکی یا از طریق شرح حال و گفته‌های بیمار و همکاران مطرح می‌شوند یا این‌که خودمان آن را کشف می‌کنیم (مثلاً در معاینه متوجه یک صدای اضافی در قلب می‌شویم). البته که ممکن است راه حل مسئله آن‌قدر برای ما واضح باشد که همان‌جا سیستم یک قدرت خودش را نشان بدهد و اصلاً آگاهانه وارد فرایند حل مسئله نشویم.

اما اگر این‌طور نبود، برای ورود به این فرایند نباید عجله کنیم و قبل از آن باید بازنمایی مسئله را انجام دهیم.

شما به این محتوا دسترسی ندارید

برای مطالعه ادامه این مطلب نیازمند اشتراک ویژه مدرسه پزشکی هستید. خرید اشتراک از طریق صفحه شخصی امکان‌پذیر است.

تمرین درس

یکی از آخرین بیمارانی که ویزیت کرده‌اید را به خاطر آورید. Chief complaint و Present illness را نوشته و سپس سعی کنید با استفاده از توصیف‌گرهای معنایی یک بازنمایی دقیق از شکایت بیمار بنویسید.

مثال: مرد ۴۲ ساله‌ای به اورژانس مراجعه کرده و می‌گوید از شب گذشته دچار درد شکم شده است.

  • شروع درد از حدود ۸ ساعت قبل از مراجعه
  • درد در ناحیه اپی‌گاستر شروع شده و اکنون به سمت راست و بالای شکم منتقل شده
  • شدت درد زیاد است و به شانه راست انتشار دارد
  • درد با خوردن غذای چرب تشدید شده
  • حالت تهوع دارد، اما استفراغ نکرده
  • تب خفیف دارد
  • زردی یا اسهال ندارد
  • سابقه سنگ صفرا در خانواده دارد

بازنمایی مسئله:

42 y/o man with acute, severe, RUQ abdominal pain radiating to the right shoulder, preceded by epigastric discomfort, triggered by fatty food, associated with low-grade fever and nausea, without jaundice or vomiting.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.