به جرئت می‌توان گفت از تکرارشونده‌ترین سؤال‌ها در درمانگاه این است که گرید کبد چربم کم شده است؟ مقدار چربی کبدم تغییر کرده است؟ سال گذشته گرید سه بود؛ امسال هم همین سه مانده است؟ من دو سال گذشته لیورگل خورده‌ام؛ گرید چربی کبد را کم نکرده است؟

این پرسش‌ها را بسیار زیاد می‌شنویم.

و درست‌ترین پاسخ – که البته برای بیمار و پزشک دوست‌نداشتنی است – چیست؟

گرید (grade) سونوگرافی اهمیت بالینی ندارد. آن‌چه اهمیت دارد، وجود یا عدم وجود کبد چرب است و نه گرید (درجه آن).

در ادامه به علت این موضوع می‌پردازیم.

در سلسله درس‌های کبد چرب، در ابتدا به تعریف کبد چرب پرداختیم و از این گفتیم که برای گذاشتن تشخیص metabolic dysfunction associated steatotic liver disease یا MASLD – که کلاً در جامعه به آن کبد چرب می‌گویند – چهار معیار نیاز داریم:

  • گزارش کبد چرب در پاتولوژی یا رادیولوژی
  • وجود ریسک فاکتور کاردیومتابولیک
  • رد سایر علل
  • مصرف میزان کم الکل یا عدم مصرف الکل

در ابتدا، به معیار سوم پرداختیم. معیاری که بیشتر از همه نادیده گرفته می‌شود. درس اولین اقدام پس از سونوگرافی کبد چرب در این مورد است. مرور دوباره پیام مهم درس خالی از لطف نیست:

تعداد قابل توجهی بیماری و آسیب دارویی وجود دارد که همگی در نهایت منجر به تجمع چربی در کبد (hepatic steatosis) شده که در سونوگرافی و دیگر مدالیته‌ها به شکل کبد چرب خود را نشان می‌دهند.

مهارت و هنر ما این است که بگوییم کدام یکی از این بیماری‌ها، مسئول ایجاد این تصویر است؛ نه این‌که بلافاصله آن را به MASLD نسبت بدهیم – کاری که متأسفانه به وفور انجام می‌شود.

در این درس، به معیار اول می‌پردازیم: گزارش کبد چرب در رادیولوژی یا پاتولوژی.

شما به این محتوا دسترسی ندارید

برای مشاهده وارد سایت شوید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.