در سال ۱۹۱۹ دو آناتومیست به نام‌های Weed و McKibben در حین کار بر روی دینامیک جریان مایع مغزی-نخاعی در گربه‌ها، به صورت اتفاقی متوجه شدند تزریق وریدی سالین هایپرتونیک ۳۰٪، باعث کاهش حجم قابل توجهی در مغز گربه‌ها می‌شود.

ولی اگر به جای سالین هایپرتونیک به همان میزان آب خالص تزریق کنند، ادم مغزی ایجاد می‌شود.

لوئیس هیل وید (۱۸۸۶-۱۹۵۲). پزشک و آناتومیست که به عنوان استاد آناتومی و مدیر دانشکده‌ی پزشکی در جانز هاپکینز مشغول بود و در جنگ جهانی دوم نقشی کلیدی در تحقیق و توسعه داروهای آنتی‌مالاریا، آنتی‌بیوتیک‌ها و هم‌چنین تزریق فرآورده‌های خونی داشت (+).

آن‌ها از این مشاهده‌ی خود نتیجه گرفتند که حجم مغز، با تغییرات اسمولاریته‌ی سرم در ارتباط است.

هاروی کوشینگ و فردریک فولی، از پزشکان برجسته‌ی این حوزه در آن زمان، با توجه به این نتایج، از اولین کسانی بودند که از مایعات هایپرتونیک برای کم کردن فشار درون جمجمه در حین عمل‌های نوروسرجری استفاده کردند.

برای نشان دادن مؤثر بودن تجویز سالین هاپیرتونیک در کاهش حجم درون جمجمه، دستگاهی به اسم balloon-cast-manometer اختراع کرد.

فولی می‌دانست که بیمارانی که به دلیل تومور مغزی تحت کرانیوتومی جهت رفع فشار درون جمجمه (decompressive craniectomy) قرار می‌گرفتند، بعد از جراحی مغزشان دچار تورم می‌شود.

او این دستگاه را به محل برآمدگی متصل می‌کرد و بعد از تزریق سالین هایپرتونیک اثرات آن را به دقت زیر نظر می‌گرفت.

اما مواد هایپرتونیکی که در ابتدا استفاده می‌شد با عوارض زیادی همراه بودند. هم‌چنین به دنبال قطع تجویز آن‌ها، بلافاصله پدیده‌ی rebound اتفاق می‌افتاد و فشار درون جمجمه مجدداً افزایش می‌یافت. در‌نتیجه تمایل به استفاده از آن‌ها کمتر شد.

دستگاه balloon-cast-manometer (+).

در تصویر a بیماری را می‌بینید که تحت کرانیوتومی دکامپرسیو قرار گرفته و در آن ناحیه دچار برآمدگی شده است. تصویر b دو ساعت بعد از تزریق سالین هایپرتونیک است که تغییر حجم قابل توجهی را نشان می‌دهد.

تصویر c دستگاه balloon-cast-manometer را نشان می‌دهد. بالون به همراه یک قالب بر روی محل برآمدگی چسبانده می‌شد و از طرفی به یک دستگاه مانومتر متصل بود که تغییرات حجم مغز اندازه‌گیری شود.

دکتر فردیک فولی (+).

دکتر فردریک فولی، اورولوژیست و مخترع آمریکایی که به خاطر اختراع کاتتر فولی همه‌ی ما وی را می‌شناسیم، از افراد بسیار خلاق و مبتکر زمان خود بود.

جالب است بدانید که دکتر فولی در ابتدا بسیار به رشته‌ی نوروسرجری علاقه‌مند بود و زیر نظر دکتر کوشینگ کار می‌کرد و حتی ۴ مقاله نیز در آن حوزه به چاپ رساند.

کوشینگ که از علاقه و پشتکار فولی به وجد آمده بود، به او پیشنهاد داد در ازای ۲۵۰ دلار ماهیانه دستیار دائمش شود.

اما این میزان دستمزد جوابگوی مخارج فولی که متأهل بود و دو دختر داشت، نبود.

و سرانجام او مجبور شد نوروسرجری را ترک کند و وارد رشته اورولوژی شود.

هم‌چنین این شایعه نیز وجود دارد که فولی از ابتدا به اورولوژی علاقه داشته است و کسی که در ابتدا می‌خواست فولی را استخدام کند، مشکل شنوایی داشته و به جای urologist، اشتباهاً neurologist را از زبان فولی شنیده است و به دلیل ارتباط قبلی‌اش با کوشینگ این‌طور فکر کرده که می‌خواهد نورولوژیست شود (+).

شما به این محتوا دسترسی ندارید

برای مطالعه ادامه این مطلب نیازمند اشتراک ویژه مدرسه پزشکی هستید. خرید اشتراک از طریق صفحه شخصی امکان‌پذیر است.


ترتیبی که مدرسه‌ پزشکی برای مطالعه‌ مجموعه درس‌های فارماکوپاتوفیزیولوژی کلیه پیشنهاد می‌دهد، به صورت زیر است:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

برای نوشتن دیدگاه باید وارد شوید.